Pekan Offset: Ohjeet

Painovalmis pdf-formaatti

PDF eli Portable Document Format on yleisin ja helpoin tapa siirtää aineistoa. Formaatti pitää huolen, että aineisto ei muutu matkalla ja näyttää paperilla samalta kuin tietokoneellakin.

Suosittelemme edelleen painoaineiston valmistamista Acrobat Distiller -ohjelmalla käyttäen Acrobat 4 -versiotasoa.

Muuta huomioitavaa:

  • Läpinäkyvyyttä (engl. transparency) ei tule käyttää, vaan aineisto pitää muuttaa yksitasoiseksi kuvaksi (engl. flatten). Acrobat 4 -version käyttö pitää huolen, että läpinäkyvyys ei ole käytössä.
  • Tarkistettaessa valmista pdf:ää päällepainatuksen esikatselu (engl. overprint preview) tulisi olla päällä.
  • Värien tulisi olla laite-CMYK-muotoisia (engl. device CMYK). ICC-kalibroituja CMYK-värejä ei tule käyttää.
  • Viimeistelyä varten aineistossa tulee olla vähintään 3 mm leikkuuvarat (engl. bleed) eli että aihe jatkuu 3 mm paperin reunojen yli.
  • Adobe Acrobatissa on ns. Preflight-työkalu, jolla voi tarkistaa PDF-tiedoston kelpoisuuden. Suosittelemme sen ajamista valmiille PDF-tiedostolle. Alta voit ladata työkalulle profiilin, jonka ajaminen ilmoittaa dokumentin mahdollisista ongelmista. Lisäksi löydät alta asetustiedoston, jota käyttämällä Acrobat Distiller tuottaa oikeanlaisia PDF-tiedostoja.

Preflight-asetukset CMYK-väritöille

Preflight-asetukset spottiväritöille

Distiller-asetustiedosto (zip-tiedostossa )

(Mikäli linkki avautuu tekstitiedostona selaimeen, palaa takaisin ja tallenna tiedosto omalle koneellesi esim. klikkaamalla linkkiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla linkin tallennus.)

Muu aineisto ja käytetyt ohjelmat

Tarvittaessa teemme painoaineistoa ns. avoimista tiedostoista eli ohjelmien työtiedostoista. Tällöin tulee huolehtia, että aineiston mukana toimitetaan myös kuvat joko upotettuina tai erillisinä tiedostoina. Kirjasinlajien lisenssiehdot yleensä kieltävät toimittamisen muuten kuin valmiissa PDF-tiedostossa, joten varmista että haluamasi kirjasinlajit löytyvät meiltä. Käytössämme on mm. Adoben Font Folio OpenType.

Alta löydät ohjelmat, joiden työtiedostoja voimme ottaa vastaan. Jollei käyttämääsi ohjelmaa löydy listasta, ota yhteyttä DTP-operaattoreihimme.

  • InDesign CS6
  • Photoshop CS6
  • Illustrator CS6
  • FreeHand MX
  • Microsoft Office -ohjelmat

Tarvittaessa avustamme myös aineiston muokkauksessa tai muussa tarvittavassa painoa edeltävässä työssä. Mikäli tarvitset myös aineistonkäsittelypalveluja, ota yhteyttä, jotta voimme keskustella tarpeistasi.

Sinua auttavat: